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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  07/02/2023
Actualizado :  07/02/2023
Tipo de producción científica :  Capítulo en Libro Técnico-Científico
Autor :  FARIÑA, L.; BOIDO, E.; ARES, G.; GONZALEZ, N.; LADO, J.; CURBELO, R.; ALMEIDA, L.; MEDINA, K.; CARRAU, F.; DELLACASSA, E,
Afiliación :  LAURA FARIÑA, Área de Enología y Biotecnología de Fermentaciones, Departamento de Ciencia y Tecnología de los Alimentos, Facultad de Química, Universidad de la República, Av. General Flores 2124, 11800 Montevideo, Uruguay; EDUARDO BOIDO, a Área de Enología y Biotecnología de Fermentaciones, Departamento de Ciencia y Tecnología de Los Alimentos, Facultad de Química, Universidad de la República, Av. General Flores 2124, Montevideo, 11800, Uruguay; GASTÓN ARES, Sensometría y Ciencia Del Consumidor, Instituto Polo Tecnológico de Pando, Facultad de Química, Universidad de la República, By Pass de Rutas 8 y 101 s/n, Canelones, Pando, 91000, Uruguay; NOELA GONZALEZ, Área de Enología y Biotecnología de Fermentaciones, Departamento de Ciencia y Tecnología de Los Alimentos, Facultad de Química, Universidad de la República, Av. General Flores 2124, Montevideo, 11800, Uruguay; JOANNA LADO LINDNER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ROMINA CURBELO, Laboratorio de Biotecnología de Aromas, Departamento de Química Orgánica, Facultad de Química, Universidad de la República, Av. General Flores 2124, Montevideo, 11800, Uruguay; LUCÍA ALMEIDA, Área de Enología y Biotecnología de Fermentaciones, Departamento de Ciencia y Tecnología de Los Alimentos, Facultad de Química, Universidad de la República, Av. General Flores 2124, Montevideo, 11800, Uruguay; KARINA MEDINA, Área de Enología y Biotecnología de Fermentaciones, Departamento de Ciencia y Tecnología de Los Alimentos, Facultad de Química, Universidad de la República, Av. General Flores 2124, Montevideo, 11800, Uruguay; FRANCISCO CARRAU, Área de Enología y Biotecnología de Fermentaciones, Departamento de Ciencia y Tecnología de Los Alimentos, Facultad de Química, Universidad de la República, Av. General Flores 2124, Montevideo, 11800, Uruguay; EDUARDO DELLACASSA, Laboratorio de Biotecnología de Aromas, Departamento de Química Orgánica, Facultad de Química, Universidad de la República, Av. General Flores 2124, 11800 Montevideo, Uruguay.
Título :  Solid phase microextraction for the characterization of food aroma and particular sensory defects. (Chap.6)
Fecha de publicación :  2023
Fuente / Imprenta :  In: ACS Symposium Series, 2023, Volume 1433, Pages 299 - 325. Flavors and Fragrances in Food Processing: Preparation and Characterization Methods. Balakrishnan P., Gopi S. (editors). doi: https://doi.org/10.1021/bk-2022-1433.ch006
Serie :  (ACS Symposium Series; Volume 1433).
ISSN :  0097-6156
DOI :  10.1021/bk-2022-1433.ch006
Idioma :  Inglés
Notas :  Chapter book history: Publication Date (Web):December 28, 2022 -- Corresponding author: Dellacassa, E.; Laboratorio de Biotecnología de Aromas, Departamento de Química Orgánica, Facultad de Química, Universidad de la República, Av. General Flores 2124, Montevideo, Uruguay; email:edellac@fq.edu.uy -- Publisher: American Chemical Society -- Volume editors: Balakrishnan P., Gopi S., ADSO Naturals India, Bangalore, Balakrishnan P., Gopi S., Curesupport Netherlands, Deventer. --
Contenido :  ABSTRACT.- Solid Phase Microextraction or SPME was created to facilitate faster sample preparation, both in the laboratory and wherever the sampling site is located. Solid phase microextraction (SPME) was developed by Pawliszyn's group in 1990 as a solvent-free technique on the basis of adsorption-absorption theory. SPME is based on the principle that analytes are distributed between the sample matrix and the fiber coating. The fiber is built of fused silica and covered with a sorbent (polymeric materials identical to those used as stationary phase in gas chromatography columns). The transport of the analytes from the sample matrix to the fiber begins when the fiber comes into contact with the sample. The analytes are then desorbed by temperature or with an organic solvent. The extraction is complete and satisfactory when the analyte has reached an equilibrium concentration of distribution between the sample and the fiber. Even being experimentally a non-exhaustive extractive technique (it is an equilibrium), SPME has been rapidly adopted as a simple, miniaturized, and green technique, which combines sampling, extraction, concentration, cleanup and sample introduction in a single step. These characteristics transformed SPME in one of the most used techniques for different applications related to analytical chemistry. In this chapter, we will present different number of examples by which SPME focuses in the characterization of both food aroma and frequent odor defects.. © 202... Presentar Todo
Palabras claves :  Beverages; Extraction; Fibers; Food processing; Organic compounds; Volatile organic compounds.
Asunto categoría :  Q01 Ciencia y tecnología de los alimentos
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103302 - 1PXIPL - DDACS Symp.Series/2023/Vol.1433

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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  23/08/2018
Actualizado :  23/08/2018
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  MUJICA, V.; PRETI, M.; BASOALTO, E.; CICHÓN, L.; FUENTES-CONTRERAS, E.; BARROS-PARADA, W.; KRAWCZYK, G.; NUNES, M.Z.; WALGENBACH, J.F.; HANSEN, R.; KNIGHT, A.L.
Afiliación :  MARIA VALENTINA MUJICA TELIZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MICHELE PRETI, Faculty of Science and Technology, Free University of Bozen-Bolzano, Bolzano, Italy; ESTEBAN BASOALTO, Instituto de Producción y Sanidad Vegetal, Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Austral de Chile, Valdivia, Chile; LILIANA CICHÓN, INTA (Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria)- Alto Valle; EDUARDO FUENTES-CONTRERAS, Millennium Nucleus Centre in Molecular Ecology and Evolutionary Applications in the Agroecosystems (CEM), Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad de Talca, Talca, Chile; WILSON BARROS-PARADA, Universidad de Talca; Universidad Pontificia Católica de Valparaíso (PUCV); GREG KRAWCZYK, Department of Entomology, Fruit Research and Extension Center, The Pennsylvania State University, Biglerville, Pennsylvania; MARCELO Z. NUNES, Department of Entomology, Fruit Research and Extension Center, The Pennsylvania State University, Biglerville, Pennsylvania; JIM F. WALGENBACH, Mountain Horticultural Crops Research & Extension Center, NC State University, Mills River, North Carolina; RANDY HANSEN, Hansen Associates, Placerville, California; ALAN L. KNIGHT, USDA, Agricultural Research Service, Wapato, Washington.
Título :  Improved monitoring of oriental fruit moth (Lepidoptera: Tortricidae) with terpinyl acetate plus acetic acid membrane lures.
Fecha de publicación :  2018
Fuente / Imprenta :  Journal of Applied Entomology, v.142 (8), p. 731-744, September 2018.
ISSN :  0931-2048
DOI :  10.1111/jen.12528
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received: 13 January 2018 / Revised: 5 April 2018 / Accepted: 3 May 2018. Funding information: Fondo de Desarrollo Científico y Tecnológico (FONDECYT), Grant/Award Number: 3140285; Millennium Nucleus Centre in Molecular Ecology and Evolutionary Applications in Agroecosystems and Inciativa Cientifica Milenio, Grant/Award Number: NC 120027.
Contenido :  ABSTRACT. Male and female moth catches of Grapholita molesta (Busck) in traps were evaluated in stone and pome fruit orchards untreated or treated with sex pheromones for mating disruption in Uruguay, Argentina, Chile, USA, and Italy from 2015 to 2017. Trials evaluated various blends loaded into either membrane cup lures or septa. Membrane lures were loaded with terpinyl acetate (TA), acetic acid (AA) and (Z)-3-hexenyl acetate alone or in combinations. Two septa lures were loaded with either the three-component sex pheromone blend for G. molesta alone or in combination with codlemone (2-PH), the sex pheromone of Cydia pomonella (L). A third septum lure included the combination sex pheromone blend plus pear ester, (E,Z)-2,4-ethyl decadienoate (2-PH/PE), and a fourth septum was loaded with only ?-ocimene. Results were consistent across geographical areas showing that the addition of ?-ocimene or (Z)-3-hexenyl acetate did not increase moth catches. The addition of pear ester to the sex pheromone lure marginally increased moth catches. The use of TA and AA together significantly increased moth catches compared with the use of only one of the two components. Traps with the TA/AA lure outperformed the Ajar trap baited with a liquid TA plus sugar bait. The emission rate of AA was not a significant factor affecting the performance of the TA/AA lure. The addition of TA/AA significantly increased moth catches when combined with the 2-PH lure. The TA/AA lure also allowed traps to catch... Presentar Todo
Palabras claves :  APPLE; GRAPHOLITA MOLESTA; MALUS X DOMESTICA; MATING DISRUPTION; PEACH.
Thesagro :  CYDIA POMONELLA; LEPIDOPTERA; MANZANA; PRUNUS PERSICA; PYRUS; TORTRICIDAE.
Asunto categoría :  --
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB101666 - 1PXIAP - DDPP/JR.APPLIED ENTOMOLOGY/2018
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