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Biblioteca (s) :  INIA Tacuarembó.
Fecha :  06/08/2019
Actualizado :  06/08/2019
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  MIRABALLES, C.; ARÁOZ, V.; RIET-CORREA, F.
Afiliación :  MÓNICA CECILIA MIRABALLES FERRER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; VIRGINIA ARÁOZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FRANKLIN RIET-CORREA AMARAL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Rhipicephalus microplus, babesiosis and anaplasmosis in Uruguay: current situation and control or elimination programs on farms.
Fecha de publicación :  2019
Fuente / Imprenta :  Experimental and Applied Acarology, 2019.
DOI :  10.1007/s10493-019-00405-0
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received: 16 May 2019 / Accepted: 23 July 2019; Published online: 27july 2019.
Contenido :  Abstract: Rhipicephalus microplus causes high economic losses for Uruguay; the country is divided into a R. microplus-free area and an endemic area. The aim of this research was to evaluate the R. microplus and tick fever situation in Uruguay and the feasibility of implementing R. microplus control or elimination programs to reduce the number of infested farms. A representative survey was performed to determine the number of infested farms, the number of farms with outbreaks of tick fever and the control and preventive measures being used. Control or elimination programs using generational treatment were implemented on 30 farms. Previously, a situation diagnosis was performed by evaluating the background of each farm, identifying acaricide resistance, serologically evaluating the enzootic stability of tick fever, and analyzing the risk of R. microplus introduction to farms. According to the survey, R. microplus was present on 9544 (36%) farms, and 3436 (36%) of these farms experienced outbreaks of tick fever. Only 323 (9.4%) farmers used the tick fever vaccine. Of the 30 farms for which control or elimination programs were carried out, 18 reduced the number of treatments applied per year and six achieved the elimination of the cattle tick. It is concluded that by administering elimination or control programs, it is possible to reduce the number of infested farms and the number of treatments to maintain control. New surveys should be performed to measure the degree of technol... Presentar Todo
Palabras claves :  BOVINE TICK FEVER; CONTROL; ELIMINATION; RHIPICEPHALUS MICROPLUS; URUGUAY.
Asunto categoría :  L73 Enfermedades de los animales
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Tacuarembó (TBO)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TBO102992 - 1INIAP - DD

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1.Imagen marcada / sin marcar FARIÑA, S.; MARTÍNEZ, R.; TUÑÓN, G. Sistema de pastoreo La Estanzuela. Montevideo (UY): INIA, 2017. 2 p. (Cartilla; 74)
Tipo: Cartillas
Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó.
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2.Imagen marcada / sin marcar Capra, G.; Martínez, R.; Fradiletti, F.; Cozzano, S.; Repiso, L.; Márquez, R.; Ibáñez, F. Calidad de carne de conejos producidos con dos estrategias de alimentación: con y sin alfalfa fresca a voluntad ln: "Programa Nacional de Investigación en Producción Familiar; Programa Nacional de Investigación en Carne y Lana; INIA Las Brujas; DIGEGRA". Cunicultura. Jornada anual de divulgación. Canelones (Uruguay): INIA Las Brujas, 2010. p. 16-24 (INIA Serie Actividades de Difusión; 622) "Programa Nacional de Investigación en Producción Familiar; Programa Nacional de Investigación en Carne y Lana; INIA Las Brujas; DIGEGRA"
Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó.
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3.Imagen marcada / sin marcar Capra, G.; Grompone, Ma.A.; Urruzola, N.; Pardo, Ma.J.; Martínez, R.; Fradiletti, F.; Cozzano, S.; Repiso, L.; Márquez, R. Efecto de la alfalfa fresca en la dieta de conejos en crecimiento sobre el comportamiento productivo, las características de la carcasa y la composición de las grasas ln: "Programa Nacional de Investigación en Producción Familiar; Programa Nacional de Investigación en Carne y Lana; INIA Las Brujas; DIGEGRA". Cunicultura. Jornada anual de divulgación. Canelones (Uruguay): INIA Las Brujas, 2010. p. 6-15 (INIA Serie Actividades de Difusión; 622) "Programa Nacional de Investigación en Producción Familiar; Programa Nacional de Investigación en Carne y Lana; INIA Las Brujas; DIGEGRA"
Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó.
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4.Imagen marcada / sin marcar Lozano Santillán, S.; Martínez de Anda, A.; Ortiz Martínez, R.; Quezada Tristán, T.; Morales Barrera, E.; Prado Rebolledo, O.F.; Valdivia Flores, G. Efecto de la adición de ensilaje de maíz en la digestibilidad aparente de la dieta del avestruz ( Struthio camelus, Var. Domesticus> Técnica Pecuaria en México, 2008, v. 46, no. 1, p. 79-90
Biblioteca(s): INIA Tacuarembó.
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5.Imagen marcada / sin marcar DE TORRES, E.; FARIÑA, S.; HIRIGOYEN, D.; LÓPEZ, T..; MARTÍNEZ, R.; MORALES-PIÑEYRUA, J.; PEÑA MOSCA, F.; PLA, M.; TORRES, I.; VIANA, H. Sistema de gestión para el control y prevención de mastitis. Montevideo (Uruguay): INIA, 2016. 12 p. Editores: Santiago Fariña y Rocío Martínez (INIA La Estanzuela)
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres.
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6.Imagen marcada / sin marcar CAPRA, G.; SALLE, L.; COZZANO, S.; MÁRQUEZ, R.; MARTÍNEZ, R.; LUZARDO, S.; COSTAS, G.; BRITO, G.; DE SOUZA, G.; NARDO, D. Valor nutritivo de la carne de cerdo producida en Uruguay. C&A Carnes y Alimentos, 2017, v.18, no. 61, p. 12-19.
Tipo: Artículos en Revistas Agropecuarias
Biblioteca(s): INIA Tacuarembó.
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