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Registros recuperados : 23 | |
10. |  | Silva, J.A.; Godiño, M. Introducción ln: Jornada de rendimiento y calidad de trigo, 2., [2000], Mercedes, Uruguay [s.l.]: INIA, 2000. [s.p.] Mesa Nacional de Trigo, UruguayBiblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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12. |  | Ernst, O.; Bentancur, O.; Delucchi, I.; Suburu, G.; Godiño, M. Resultados en rendimiento y calidad : relevamiento de trigo zafra 1999/2000 ln: Jornada de rendimiento y calidad de trigo, 2., [2000], Mercedes, Uruguay [s.l.]: INIA, 2000. p. 1-19 Mesa Nacional de Trigo, UruguayBiblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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13. |  | RUSSO, M.; ELICHALT, M.; URRUZOLA, N.; MEDRANO, A.; CADENAZZI, M.; GODIÑO, M.; BATTHYANY, C.; MALACRIDA, L. Caracterización nutricional y en compuestos bioactivos de trigo nacional. Montevideo (UY): INIA, 2021. 38 p. (Serie FPTA-INIA; 92). Proyecto FPTA 323: "Caracterización nutricional y en compuestos bioactivos de trigo en Uruguay. Variabilidad de genotipos y ambientes". Período de ejecución: Junio 2014 -Setiembre 2017. Institución Ejecutora: Universidad de la República,...Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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14. |  | RUSSO, M.; ELICHALI, M.; VÁZQUEZ, D.; SUBURÚ, G.; TIHISTA, H.; GODIÑO, M. Fortification of wheat flour with folic acid and iron in Uruguay; implications for nutrition. [Fortificación de harina de trigo con ácido fólico y hierro en Uruguay; implicancias en la nutrición]. Revista Chilena de Nutrición, 2014, v.41, no.4, p. 399-403. OPEN ACCESS. Este trabajo fue recibido el 19 de Marzo de 2014 y aceptado para ser publicado el 16 de septiembre de 2014Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas. |
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15. |  | ERNST, O.; NIN, M.; CADENAZZI, M.; BENTANCUR, O.; GODIÑO, M.; SUBURU, G.; VÁZQUEZ, D. Manejo para rendimiento y calidad industrial de trigo : resultado final del relevamiento de chacras por variedades, de tres años sucesivos. ln: JORNADA DE RENDIMIENTO Y CALIDAD DE TRIGO, 4., 2002. Mercedes, Soriano, Uruguay [s.l.]: [s.n.], 2002. p. 1-23. Mesa de Nacional de Trigo, Uruguay.Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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16. |  | ELICHALT, M.; RUSSO, M.; VÁZQUEZ, D.; SUBURÚ, G.; TIHISTA, H.; GODIÑO, M. Lípidos, sodio y fibra dietética en harina de trigo y pan artesanal en Uruguay: aporte nutricional según recomendaciones para distintos grupos de población. [Lipids, sodium and dietary fiber in wheat flour and artisan bread in Uruguay: nutritional intake according to the recommendations for different population groups.] Revista Chilena de Nutrición, 44(1), p. 71-78., 2017. Este trabajo fue recibido el 25 de Mayo de 2016 y aceptado para ser publicado el 16 de Diciembre de 2016.Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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17. |  | ELICHALT, M.; RUSSO, M.; VÁZQUEZ, D.; SUBURÚ, G.; TIHISTA, H.; GODIÑO, M. Lípidos, sodio y fibra en panes artesanales en el Uruguay : implicancias en la nutrición. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE NUTRICIONISTAS Y DIETISTAS (16., Montevideo,2015); CONGRESO IBEROAMERICANO DE NUTRICIÓN (6., Montevideo.2015). Poster.Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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19. |  | ERNST, O.; ESCUDERO, J.; VÁZQUEZ, D.; CADENAZZI, M.; CASTRO, M.; GONZÁLEZ, N.; LARRAMENDI, S.; BENTANCUR, O.; SUBURU, G.; GODIÑO, M. Caracterización de la calidad industrial de variedades de trigo en Uruguay Montevideo (UY): INIA, 2012. 40 p. (Serie FPTA-INIA; 37) Proyecto FPTA 231: Caracterización de la calidad industrial de variedades de trigo sembradas para fabricación de harinas en Uruguay. Período de Ejecución: Nov. 2006-Abr. 2009Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó. |
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20. |  | RUSSO, M.; ELICHALT, M.; VÁZQUEZ, D.; SUBURÚ, G.; SUBURÚ, G.; GILARDI, V.; ALMANDOS, V.; TIHISTA, H.; GODIÑO, M. Composición nutricional de productos elaborados en base a trigo en Uruguay. [Poster]. In: German, S.; Quincke, M.; Vázquez, D.; Castro, M.; Pereyra, S.; Silva, P.; García, A. (Eds.). Seminario Internacional "1914-2014: Un siglo de mejoramiento de trigo en La Estanzuela". Montevideo (UY): INIA, 2018. p. 259. (INIA Serie Técnica; 241).Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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Registros recuperados : 23 | |
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 | Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy. |
Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
03/03/2017 |
Actualizado : |
23/10/2019 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
NIELL, S.; JESÚS, F.; PÉREZ, N.; PÉREZ, C.; PAREJA, L.; ABATTE, S.; CARRASCO-LETELIER, L.; DIAZ, S.; MENDOZA, Y.; CESIO, V.; HEINZEN, H. |
Afiliación : |
SILVINA NEILL, Universidad de la República (UdelaR)/ Centro Universitario Regional Noroeste, Salto (CENUR); FLORENCIA JESÚS, Universidad de la República (UdelaR)/ Centro Universitario Regional Noroeste, Salto (CENUR); NICOLÁS PÉREZ, Universidad de la República (UdelaR)/ Centro Universitario Regional Noroeste, Salto (CENUR); CECILIA PÉREZ, Universidad de la República (UdelaR)/ Centro Universitario Regional Noroeste, Salto (CENUR); LUCÍA PAREJA, Universidad de la República (UdelaR)/ Centro Universitario Regional Noroeste, Salto (CENUR); SILVANA ABATTE, Universidad de la República (UdelaR)/ Centro Universitario Regional Noroeste, Salto (CENUR); LEONIDAS CARRASCO-LETELIER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SEBASTIAN CARLO DIAZ CETTI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; YAMANDU MENDOZA SPINA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; VERÓNICA CESIO, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Química; Universidad de la República (UdelaR)/ Centro Universitario Regional Noroeste, Salto (CENUR); HORACIO HEINZEN, Universidad de la República (UdelaR)/ Centro Universitario Regional Noroeste, Salto (CENUR); Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Química. |
Título : |
Neonicotinoids transference from the field to the hive by honey bees: Towards a pesticide residues biomonitor |
Fecha de publicación : |
2017 |
Fuente / Imprenta : |
Science of the Total Environment, 2017, v. 581-582, p. 25-31 |
ISSN : |
0048-9697 |
DOI : |
10.1016/j.scitotenv.2017.01.011 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received 3 October 2016 / Received in revised form 14 December 2016 / Accepted 2 January 2017 / Available online xxxx |
Contenido : |
ABSTRACT.
The beehive as a quantitative monitor of pesticide residues applied over a soybean crop was studied through a semi field experiment of controlled exposure of honey bees to pesticides in macro tunnels. The distribution within exposed beehives of pesticides commonly used in soybean plantation, was assessed. Residue levels of insecticides in soybean leaves, honey bees, wax, honey and pollen were analyzed. The transference from pesticides present in the environment into the beehive was evidenced. The obtained results allow relating pesticide concentrations present in the environment with traces found in foraging bees. Therefore, pesticide transference ratios could be calculated for each detected compound (acetamiprid, imidacloprid and thiamethoxam) which showed a linear inverse trend with their 1-octanol/water partition coefficient (Kow). The least transferred pesticide to the hive (acetamiprid) has the highest vapor pressure (Vp). This study gives new insights on the usefulness of monitoring the environment through beehives aiming to evaluate if agroecosystems remain sustainable. It also contributes to generate valuable information for model building aiming to predict environmental quality through beehive's analysis.
© 2017 Elsevier B.V. All rights reserved. |
Palabras claves : |
ACETAMIPRID; BEEHIVE; IMIDACLOPRID; SOYBEAN CROP; THIAMETHOXAM. |
Thesagro : |
APICULTURA; COLMENA; SOJA. |
Asunto categoría : |
-- |
Marc : |
LEADER 02421naa a2200373 a 4500 001 1056606 005 2019-10-23 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0048-9697 024 7 $a10.1016/j.scitotenv.2017.01.011$2DOI 100 1 $aNIELL, S. 245 $aNeonicotinoids transference from the field to the hive by honey bees$bTowards a pesticide residues biomonitor$h[electronic resource] 260 $c2017 500 $aArticle history: Received 3 October 2016 / Received in revised form 14 December 2016 / Accepted 2 January 2017 / Available online xxxx 520 $aABSTRACT. The beehive as a quantitative monitor of pesticide residues applied over a soybean crop was studied through a semi field experiment of controlled exposure of honey bees to pesticides in macro tunnels. The distribution within exposed beehives of pesticides commonly used in soybean plantation, was assessed. Residue levels of insecticides in soybean leaves, honey bees, wax, honey and pollen were analyzed. The transference from pesticides present in the environment into the beehive was evidenced. The obtained results allow relating pesticide concentrations present in the environment with traces found in foraging bees. Therefore, pesticide transference ratios could be calculated for each detected compound (acetamiprid, imidacloprid and thiamethoxam) which showed a linear inverse trend with their 1-octanol/water partition coefficient (Kow). The least transferred pesticide to the hive (acetamiprid) has the highest vapor pressure (Vp). This study gives new insights on the usefulness of monitoring the environment through beehives aiming to evaluate if agroecosystems remain sustainable. It also contributes to generate valuable information for model building aiming to predict environmental quality through beehive's analysis. © 2017 Elsevier B.V. All rights reserved. 650 $aAPICULTURA 650 $aCOLMENA 650 $aSOJA 653 $aACETAMIPRID 653 $aBEEHIVE 653 $aIMIDACLOPRID 653 $aSOYBEAN CROP 653 $aTHIAMETHOXAM 700 1 $aJESÚS, F. 700 1 $aPÉREZ, N. 700 1 $aPÉREZ, C. 700 1 $aPAREJA, L. 700 1 $aABATTE, S. 700 1 $aCARRASCO-LETELIER, L. 700 1 $aDIAZ, S. 700 1 $aMENDOZA, Y. 700 1 $aCESIO, V. 700 1 $aHEINZEN, H. 773 $tScience of the Total Environment, 2017$gv. 581-582, p. 25-31
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