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Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela.
Fecha :  21/02/2014
Actualizado :  08/10/2019
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  COZZOLINO, D.; MURRAY, I.
Afiliación :  DANIEL COZZOLINO GÓMEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SAC Aberdeen, Animal Biology Division, Craibstone Estate, Aberdeen AB21 9YA. UK.
Título :  Effect of sample presentation and animal muscle species on the analysis of meat by near infrared reflectance spectroscopy.
Fecha de publicación :  2002
Fuente / Imprenta :  Journal of Near Infrared Spectroscopy, 2002, Volume 10, Issue 1, Pages 37-44.
DOI :  10.1255/jnirs.319
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Issue published: January 1, 2002/Received: April 05, 2001; Accepted: October 02, 2001/ Revisions received: July 06, 2001.
Contenido :  Abstract. The useful wavelengths in both the visible and the near infrared region as well as two sample presentations (intact and minced) were evaluated to assess moisture (M), crude protein (CP) and intra muscular fat (IMF) in lamb (n = 300), beef (n = 100) and chicken (n = 48) muscle samples. Samples were scanned in reflectance in a NIRSystems 6500 (NIRSystems, Silver Spring, MD, USA). Predictive equations were performed using modified partial least squares (MPLS) with internal cross-validation. The coefficient of determination in calibration (R2CAL) and the standard error in cross-validation (SECV) were calculated for each chemical parameter. For moisture, crude protein and fat (each expressed as g kg?1), R2CAL and SECV for beef muscle were 0.98, 0.81 and 0.96, respectively, and SECV was 33.1, 21.8 and 44.8 for beef muscle; for chicken muscle the comparable statistics were 0.99, 0.97 and 0.95 and SECV was 6.9, 2.4 and 33.1; while for lamb muscle R2CAL was 0.76, 0.83 and 0.73 and SECV 10.3, 5.5 and 4.7. It was concluded that the minced presentation is the best way to analyse muscle samples. On the other hand, intact presentation could have a great potential for use in the meat industry, although more research will be needed in order to determine quality attributes on meat samples.
Palabras claves :  BEEF; CHICKEN; INTRA MUSCULAR FAT; MOISTURE; MUSCLES; NEAR INFRARED REFLECTANCE; PROTEIN; SHEEP.
Thesagro :  ESPECTROSCOPIA INFRARROJA; GANADO DE CARNE; NIRS; OVEJA; POLLO.
Asunto categoría :  L01 Ganadería
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA La Estanzuela (LE)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LE49362 - 1PXIAP - DDPP/J. Near Infrared Spectroscopy/2002

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1.Imagen marcada / sin marcar SOCA, P.M.; CABRERA, M.R.; BRUNI, M.A. Nivel de suplementación, ganancia de peso vivo y conducta de vacunos en crecimiento bajo pastoreo de campo natural. Agrociencia, 2007, v. 11, no. 1, p. 1-10
Biblioteca(s): INIA Tacuarembó.
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2.Imagen marcada / sin marcar Rodriguez, F.; Chilibroste, P.; Fabre, E.; Mattiauda, D.; Bruni, M.; Apezteguía, E.; Ordeix, B. Adaptación nutricional de vacas lecheras en pastoreo complementado o no con sorgo y urea ln: Seminario Nacional de Campo Natural, 2 : 1990 nov 15-16 : Tacuarembó Montevideo (Uruguay): Hemisferio Sur, 1990. p369-375 Participaron del Seminario : INIA, Sociedad Uruguaya de Pasturas Naturales, Facultad de Agronomía, Plan Agropecuario
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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3.Imagen marcada / sin marcar BRUNI, M.; DE MARICHAL, J.; CRESPI, R.; ARIAS, G.; FURTADO, S.; CUITIÑO, M.J. Cinética de producción de gas in vitro de tres cultivares de Trifolium pratense. In: Reunión Latinoamericana de Producción Animal, 22.,"El desafío de la sostenibilidad". Poster, Montevideo, Uruguay: ALPA. 2011. Archivos Latinoamericanos de Producción Animal, v. 19, suppl. 1, p. 346, 2011.
Tipo: Poster
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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4.Imagen marcada / sin marcar MARICHAL, M.; BRUNI, M.; CRESPI, R.; ARIAS, G.; FURTADO, S.; CUITIÑO, M.J.; REBUFFO, M. Producción de gas in vitro de dos cultivares de Lotus Corniculatus y Lotus Uliginosus. In: Reunión Latinoamericana de Producción Animal, 22.,"El desafío de la sostenibilidad". Poster, Montevideo, Uruguay: ALPA. 2011. Archivos Latinoamericanos de Producción Animal, v. 19, suppl. 1, p. 356, 2011.
Tipo: Poster
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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5.Imagen marcada / sin marcar CLARIGET, J.; PÉREZ - CLARIGET, R.; ÁLVAREZ - OXILEY, A; BENTANCUR, O.; BRUNI, M.A. Suplementación con glicerina cruda asociada o no al afrechillo de arroz a vacas de carne.[Supplementation of beef cows with crude glycerin associated or not with rice bran]. NA 63. In: Congreso Argentino de Producción Animal, 38., 2015. Resúmenes. Santa Rosa, La Pampa, AR: ASAS/AAPA, 2015. p. 321.
Tipo: Abstracts/Resúmenes
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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6.Imagen marcada / sin marcar CLARIGET, J.; PÉREZ-CLARIGET R.; ÁLVAREZ-OXILEY, A.; BENTANCUR, O.; BRUNI ,M. Suplementación con glicerina cruda y afrechillo de arroz entero a vacas de carne pastoreando campo natural. (Supplementation of beef cows grazing natural pasture with crude glycerin and whole rice bran). Agrociencia Uruguay, v. 20, n.1, p. 121-131, 2016.
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas NacionalesCirculación / Nivel : B - 2
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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7.Imagen marcada / sin marcar CHILIBROSTE, P.; BRUNI, M.; FAVRE, E.; MATTIAUDA, D.A.; SOCA, P. Tecnología para la producción de leche en los últimos 15 años : aportes desde la EEMAC Cangüé, 2008, no. 30, p. 36-44
Biblioteca(s): INIA Treinta y Tres.
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