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Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy.
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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  15/10/2014
Actualizado :  18/03/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  FEIPPE, A.; IBÁÑEZ, F.; PERALTA, G.
Afiliación :  MARIA ALICIA FEIPPE FERNANDEZ, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; FACUNDO IBÁÑEZ SILVA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GABRIELA PERALTA ALTIER, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay.
Título :  Fruit ripening stage effect on the fatty acid profile of 'Arbequina' and 'Picual' olives in Uruguay. (Conference Paper).
Fecha de publicación :  2010
Fuente / Imprenta :  Acta Horticulturae, 2010, no.877, p.1495-1500.
Serie :  (Acta Horticulturae; 877).
ISBN :  978-906605613-8
ISSN :  0567-7572
DOI :  10.17660/ActaHortic.2010.877.204
Idioma :  Inglés
Notas :  ISHS Acta Horticulturae 877: VI International Postharvest Symposium. Publication date: 11 November 2010. Editors: M. Erkan, U. Aksoy.
Contenido :  ABSTRACT. Uruguay is one of the countries with favorable conditions for the development of olive tree culture. Olive oil is mainly composed by triglycerides, formed by different fatty acids which confer a main portion of its properties. Its acidic composition varies mainly with variety, local climatic conditions and fruit maturity degree. The objective of this work is to know the influence of fruit maturity stages on the fatty acid profile in the ?Arbequina? and ?Picual? varieties cultivated in Uruguay. According to skin and flesh color, fruits at six stages of maturity were used for extraction of lipids and percent fatty acid composition was determined through gas chromatography on methylated byproducts, palmitic, palmitoleic, estearic, oleic, linoleic and linolenic. Across different maturity stages and on ?Arbequina? and ?Picual? the C16:0 was constant and showed a value of 20 and 19.5% respectively, showing no significant changes. The C16:1 and C18:2 significantly increased from the M1 to the M6 stage in ?Arbequina? and ?Picual? (C16:1 increased from 1.9 to 3.3 and 1.5 to 2.2 respectively; C18:2 from 8.0 to 13.3 and 1.6 to 6.5% respectively). C18:1 and of C18:3 levels significantly decreased in oils originated from fruits with more advanced maturity (C18:1 varied from 67 to 60 and 74 to 70 respectively; C18:3 varied from 0.6 to 0.4 and 0.7 to 0.5%, respectively). With advancing maturity, C18:0 level decreased in ?Arbequina? (1.7 to 1.4%) and increased in ?Picual? (1.8 to... Presentar Todo
Palabras claves :  ARBEQUINA; FATTY ACID PROFILE; FRUIT RIPENING; OLIVE; PICUAL.
Thesagro :  MADURACION; OLIVOS; PERFIL DE ÁCIDOS GRASOS; VARIEDADES.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB100191 - 1PXIAP - DDPP/ACTA HORTICULTURAE/2010

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Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA La Estanzuela. Por información adicional contacte bib_le@inia.org.uy.
Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela.
Fecha actual :  16/08/2019
Actualizado :  01/06/2020
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  VALLEJOS, M.; AGUIAR, S.; BALDI, G.; MASTRÁNGELO, M.E.; GALLEGO, F.; PACHECO-ROMERO, M; ALCARAZ-SEGURA, D.; PARUELO, J.
Afiliación :  MARÍA VALLEJOS, Laboratorio de Análisis Regional y Teledetección,IFEVA, Facultad de Agronomía Universidad de Buenos Aires, CONICET./Departamento de Métodos Cuantitativos y Sistemas de Información// INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.; Laboratorio de Análisis Regional y Teledetección (LART), IFEVA, Facultad de Agronomía Universidad de Buenos Aires, CONICET Buenos Aires Argentina/Cátedra de Ecología, Facultad de Agronomía Universidad de Buenos AiresBuenos Aires Argentina.; Instituto de Matemática Aplicada San Luis Universidad Nacional de San Luis and CONICET San Luis Argentina.; Instituto de Matemática Aplicada San Luis Universidad Nacional de San Luis and CONICET San Luis Argentina.; Grupo de Ecología de Pastizales, Instituto de Ecología y Ciencias Ambientales Universidad de la República Montevideo Uruguay.; Departamento de Biología y Geología Universidad de Almería Almería Spain./Centro Andaluz para la Evaluación y Seguimiento del Cambio Global Universidad de Almería,Spain.; Centro Andaluz para la Evaluación y Seguimiento del Cambio Global Universidad de Almería,Spain./Departamen de Botánica, Facultad de Ciencias Universidad de Granad.// Interuniversitary Institute for Earth System Research (IISTA).; JOSÉ PARUELO, Laboratorio de Análisis Regional y Teledetección (LART),CONICET,Argentina/.Departamento de Métodos Cuantitativos y Sist./INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Social-ecological functional types: connecting people and ecosystems in the Argentine Chaco.
Fecha de publicación :  2020
Fuente / Imprenta :  Ecosystems, 1 April 2020, Volume 23, Issue 3, Pages 471-484. Doi: https://doi.org/10.1007/s10021-019-00415-4
ISSN :  e-1435-0629
DOI :  10.1007/s10021-019-00415-4
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 10 January 2019// Accepted 21 June 2019//First Online 09 July 2019.
Contenido :  Abstract: Sustainability science recognizes the importance of the integrated assessment of the ecological and social systems in land-use planning. However, most studies so far have been conceptual rather than empirical. We developed a framework to characterize the social-ecological systems heterogeneity according to its functioning through the identification of social?ecological functional types (SEFT). The SEFT framework builds on the plant, ecosystem and agent functional type approaches, taking a step forward to integrate the dimensions of social?ecological systems into an operational product to characterize administrative units in a hierarchical way. To illustrate this novel framework, we described the heterogeneity of SEFT in the Argentine Chaco by clustering administrative entities. This area is a global deforestation hotspot and has diverse social actors that harness ecosystem services in multiple, and sometimes contrasting and conflictive, ways which determines an urgent need for land-use planning. We combined data from national census and remote sensing to identify SEFT by clustering census tracts based on 17 input variables that integrate key human, ecological and interaction processes across landscapes. We identified three classes and eight subclasses of SEFT. Ecological variables defined the first level of heterogeneity (classes), while human variables and the variables of interactions between the human and ecological components defined a second level of heterogen... Presentar Todo
Palabras claves :  FUNCTIONAL TYPES; HIERARCHICAL ANALYSIS; LAND-USE PLANNING; REMOTE SENSING; SENSORAMIENTO REMOTO; SISTEMAS SOCIALES-ECOLOGICOS; SOCIAL-ECOLOGICAL SYSTEMS.
Asunto categoría :  --
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA La Estanzuela (LE)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LE102945 - 1PXIAP - DDPP/Ecosystems/Vallejos/2020
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