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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  17/10/2019
Actualizado :  24/02/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  LADO, J.; GAMBETTA, G.; ZACARÍAS, L.
Afiliación :  JOANNA LADO LINDNER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GIULIANA GAMBETTA, Facultad de Agronomia, Universidad de la Republica, Montevideo, Uruguay; LORENZO ZACARIAS, Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos, Consejo Superior de Investigaciones Científicas (IATA-CSIC), Valencia, Spain.
Título :  Key determinants of citrus fruit quality: Metabolites and main changes during maturation.
Fecha de publicación :  2018
Fuente / Imprenta :  Scientia Horticulturae, 15 March 2018, Volume 233, Pages 238-248.
ISSN :  0304-4238
DOI :  10.1016/j.scienta.2018.01.055
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 21 July 2017 / Received in revised form 16 January 2018 / Accepted 19 January 2018 / Available online 03 February 2018. Funding text: The financial support of the research grants AGL-2015-70218R (Ministerio de Economia, Industria y Competitividad, Spain) and PROMETEOII 2014/27 (Generalitat Valenciana) is gratefully acknowledged.
Contenido :  ABSTRACT. Citrus is one of the main fruit crops in the world and widely recognized by their organoleptic, nutritional and health-related properties of both fresh fruit and juice. The genetic diversity among the genus and the autonomous and independent changes in peel and pulp, make the definition of standard maturity indexes of fruit quality difficult. Commercial maturity indexes in the citrus industry are usually based on peel coloration, percentage of juice, soluble solids/acidity ratio but their relevance may differ among varieties and the specific requirements of the markets. There is also a marked influence of environmental and agronomic conditions such as light and temperature, rootstock selection and plant nutrition, among others. Besides commercial requirements, a more comprehensive definition of fruit quality should also consider organoleptic and nutritional properties that are determined by a complex interaction among a number of bioactive components. Citrus fruit are an excellent source of many phytochemical, including ascorbic acid, carotenoids (antioxidant and pro-vitamin A), polyphenols, flavonoids, limonoids, terpenoids, etc., which greatly contribute to the health-related benefits of these fruits. Criteria and definition of the main maturity indexes for citrus fruit worldwide are described, as well as changes during fruit maturation in key components affecting organoleptic and nutritional properties. Moreover, the involvement of hormonal and nutritional signa... Presentar Todo
Palabras claves :  ACIDITY; COLOR; ETHYLENE; MATURATION; PLATAFORMA AGROALIMENTOS; QUALITY; SOLUBLE SOLIDS.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB101986 - 1PXIAP - DDPP/SCIENTIA HORTICULTURAE/2018

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1.Imagen marcada / sin marcar ALTESOR, P.; GONZÁLEZ, A. (Ed.). Monitoreo y detección de epinotia (Crocidosema aporema, Lepidoptera: Torticidae) con trampas de feromonas Montevideo (UY): INIA, 2013. 36 p. (Serie FPTA-INIA; 46) "Proyecto FPTA 208: Desarrollo de una tecnología basada en feromonas para el monitoreo de Epinotia aporema en cultivos de oleaginosas y pasturas: caracterización química de la feromona sexual; implementación y evaluación en campo de...
Tipo: Serie FPTA
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas.
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2.Imagen marcada / sin marcar ALTESOR, P.; MARTÍNEZ, V.; CROCE, C.; BASSO, C. Un desarrollo tecnológico innovador: control biológico del Piojo de San José. In: INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria); Programa Nacional Producción Frutícola. Seminario de actualización técnica en frutales de pepita. INIA Las Brujas, 3-4 de octubre de 2019. Canelones (UY): INIA. p. 15-16. (Serie Actividades de Difusión; 792).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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3.Imagen marcada / sin marcar UMPIERREZ, M.L.; SANTOS, E.; MENDOZA, Y.; ALTESOR , P.; ROSSINI, C. Essential oil from Eupatorium buniifolium leaves as potential varroacide. Parasitology Research, v.112, n.10, p. 3389-3400, 2013. Article history: Received: 8 March 2013 /Accepted: 21 June 2013 /Published online: 10 July 2013.
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : A - 2
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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4.Imagen marcada / sin marcar ALTESOR, P.; GARCÍA, A.; FONT, E.; RODRÍGUEZ-HARALAMBIDES, A.; VILARO, F.; OESTERHELD, M.; SOLER, R.; GONZÁLEZ, A. Glycoalkaloids of Wild and Cultivated Solanum: Effects on Specialist and Generalist Insect Herbivores. Journal of Chemical Ecology, 2014, v.40, no.6, p.599-608. Article history: Received: 25 March 2014 /Revised: 5 May 2014 /Accepted: 9 May 2014 / Published online: 27 May 2014.
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : A - 1
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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