Ainfo Consulta

Catálogo de Información Agropecuaria

Bibliotecas INIA

 

Botón Actualizar


Botón Actualizar

Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy.
Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  18/08/2022
Actualizado :  27/04/2023
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  PARUELO, J.; SIERRA, M.
Afiliación :  JOSÉ PARUELO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; IFEVA-Fac. Agronomía, CONICET-UBA, Bs.As., Argentina; IECA, Fac. Ciencias, UdelaR, Montevideo, Uruguay; MIGUEL OSCAR SIERRA PEREIRO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Sustainable intensification and ecosystem services: how to connect them in agricultural systems of southern South America.
Fecha de publicación :  2023
Fuente / Imprenta :  Journal of Environmental Studies and Sciences, 2023, volume 13, issue 1, pp. 198-206. doi: https://doi.org/10.1007/s13412-022-00791-9
ISSN :  2190-6483 (print); 2190-6491 (electronic)
DOI :  10.1007/s13412-022-00791-9
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Accepted 01 August 2022; Published 18 August 2022. Corresponding author: José M. Paruelo, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria, INIA, Colonia, Uruguay, e-mail: jparuelo@inia.org.uy --
Contenido :  ABSTRACT.- Sustainable intensification (SI) has become a central issue in both academic and political-institutional debates. Questions mostly center on the term's conceptual scope. In this article, we outline an operational definition of SI based on (1) a more explicit characterization of the intensification process that describes the intensity/magnitude of the management interventions generating stress or disturbances in the system, (2) a description of the relative change in sustainability based on quantifying ecosystem services supply changes among alternative uses, and 3) the definition of "impact functions" of a given management intervention as the relationships between the level of supply of given ES (or a "bundle" of ES) and an indicator of the intensification process. © 2022 Springer Nature, AESS.
Palabras claves :  Agro-ecological intensification; Decision making; Land use changes; Land use planning; Sustainability.
Asunto categoría :  A50 Investigación agraria
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103161 - 1PXIAP - DDJr. Environ. Stud. Sci./2023

Volver


Botón Actualizar


Botón Actualizar

Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy.
Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  03/12/2019
Actualizado :  01/06/2020
Tipo de producción científica :  Capítulo en Libro Técnico-Científico
Autor :  LADO, J.; ZACARÍAS, J.; RODRIGO, M.J.; ZACARÍAS, L.
Afiliación :  JOANNA LADO LINDNER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JAIME ZACARIAS, Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos, Consejo Superior de Investigaciones Científicas (IATA-CSIC), Spain; MARÍA JESÚS RODRIGO, Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos, Consejo Superior de Investigaciones Científicas (IATA-CSIC), Spain; LORENZO ZACARÍAS, Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos, Consejo Superior de Investigaciones Científicas (IATA-CSIC), Spain.
Título :  Visualization of carotenoid-storage structures in fruits by transmission electron microscopy.
Fecha de publicación :  2020
Fuente / Imprenta :  In: Rodríguez-Concepción M., Welsch R. (eds). Plant and Food Carotenoids. Methods in Molecular Biology, 2020, vol 2083. Pages 235-244. DOI: https://doi.org/10.1007/978-1-4939-9952-1_18
ISBN :  978-1-4939-9951-4 (print) / 978-1-4939-9952-1 (e-book)
ISSN :  1064-3745 (print) / 1940-6029 (electronic)
DOI :  10.1007/978-1-4939-9952-1_18
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: First Online: 20 November 2019.
Contenido :  ABSTRACT. Plastids are cell organelles that, beside other functions, have the capability to store carotenoids in specialized structures, which may vary among the different plant species, tissues or according to the carotenoid complement. Fruits are an important source of carotenoids, and during ripening, chloroplasts differentiate into chromoplasts that are able to accumulate large amounts of carotenoids, rendering then the characteristic fruit coloration. Whereas lycopene or β-carotene may accumulate as crystal in the chromoplasts of some fruit, other xanthophyll-accumulating fruits differentiate plastoglobuli as a preferred system to enhance carotenoids stability and storage. Visualization of plastid ultrastructure and their transformation during ripening or in fruit of contrasting coloration are fundamental objectives within carotenoids research in fruits. Therefore, in this chapter, we describe a protocol for the visualization and analysis of plastid ultrastructure by transmission electron microscopy (TEM), specially designed and adapted to fruit tissues. © Springer Science+Business Media
Palabras claves :  CAROTENOIDS; Chloroplast; Chromoplast; CITRUS FRUITS; Plastids; Plastoglobuli; Transmission electron microscopy.
Thesagro :  CITRUS.
Asunto categoría :  --
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB102015 - 1PXIPL - DDMethods in Molecular Biology/2020
Volver
No hay resultados para la expresión de búsqueda informada registros.
 
 

Embrapa
Todos los derechos reservados, conforme Ley n° 9.610
Política de Privacidad
Área Restricta

Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria
Andes 1365 - piso 12 CP 11100 Montevideo, Uruguay
Tel: +598 2902 0550 Fax: +598 2902 3666
bibliotecas@inia.org.uy

Valid HTML 4.01 Transitional