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Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy.
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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  09/07/2024
Actualizado :  09/07/2024
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  MACHADO, M.; QUEIROZ-MACHADO, C.R.R.; QUEIROZ, F.; GARDNER, D.R.; RIET-CORREA, F.
Afiliación :  MIZAEL MACHADO DA COSTA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ORCID: https://orcid.org/0000-0002-2029-884X; CINTIA R.R. QUEIROZ-MACHADO, Centro Universitario Regional (CENUR) Noreste, Universidad de la República (UdelaR), Tacuarembó, Uruguay; FELIPE QUEIROZ, Independent Research, Araguari, Minas Gerais, Brazil; DALE R. GARDNER, Poisonous Plant Research Laboratory, Agriculture Research Service, United States Department of Agriculture, Logan, USA; FRANKLIN RIET-CORREA AMARAL, Programa de Pós-graduação em Ciência Animal nos Trópicos, Universidade Federal da Bahia (UFBA), Salvador, Bahia, Brazil.
Título :  Hair loss and endocrine dermatosis on horses raised in a Mimosa pudica var. unijuga-invaded area.
Complemento del título :  Short communication.
Fecha de publicación :  2024
Fuente / Imprenta :  Toxicon, 2024, Volume 247, 107844. https://doi.org/10.1016/j.toxicon.2024.107844
ISSN :  0041-0101
DOI :  10.1016/j.toxicon.2024.107844
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 8 April 2024, Revised 28 June 2024, Accepted 29 June 2024, Available online 1 July 2024, Version of Record 3 July 2024, To be published 28 August 2024. -- Corresponding author. E-mail address: mmachado@inia.org.uy (M. Machado). -- Handling editor: Ray Norton. --
Contenido :  ABSTRACT.- A Mimosa pudica var. unijuga-associated toxicity affecting horses occurred in Araguari, Triângulo Mineiro, Southeast Brazil. Affected horses had gradual hair loss of the mane and tail and endocrine dermatosis after grazing for three months during the dry season on a paddock invaded by the plant. The main histological lesions include compact ortho-keratotic hyperkeratosis and numerous flame follicles. Toxicological analysis by HPLC-UV demonstrated 0.8 mg/g of mimosine in the leaves. © 2024 Published by Elsevier Ltd.
Palabras claves :  Alopecia; Araguari; Mimosa pudica; Mimosine; PLATAFORMA DE INVESTIGACIÓN EN SALUD ANIMAL - INIA; Poisonous plants.
Asunto categoría :  L73 Enfermedades de los animales
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB104077 - 1PXIAP - DDTOXICON/2024

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Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA La Estanzuela. Por información adicional contacte bib_le@inia.org.uy.
Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela.
Fecha actual :  18/01/2022
Actualizado :  02/12/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  STIRLING, S.; DIAZ-LAGO, J.E.; REPETTO, J.; PLA, M.; ARROYO, J.; CAJARVILLE, C.
Afiliación :  MARÍA SOFÍA STIRLING SANTOS, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay./ Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV), Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, San José, Uruguay.; JUAN ENRIQUE DIAZ LAGO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay./Research and Development, PGG Wrightson Seeds, San José, Uruguay.; JOSE LUIS REPETTO CAPELLO, Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV), Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, San José, Uruguay.; MARCELO PLA TEJERA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JOSÉ ARROYO MARTÍNEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. Institute of Animal Science, University of Bonn, Bonn, Germany.; CECILIA CAJARVILLE, Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV), Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, San José, Uruguay.
Título :  Growth stage and ensiling: impact on chemical composition, conservation quality and in situ ruminal degradability of whole-crop oat.
Fecha de publicación :  2021
Fuente / Imprenta :  Journal of the Science of Food and Agriculture. 2021, Volume102, Issue 7, pages 2783-2791. doi: https://doi.org/10.1002/jsfa.11619
ISSN :  0022-5142
DOI :  10.1002/jsfa.11619
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 5 March 2021; Revised 2 October 2021; Accepted article published 29 October 2021. -- Corresponding author: Cajarville, C.; Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV), Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, San José, Uruguay; email:ccajarville@fvet.edu.uy -- Funding: This study was supported by Agencia Nacional de Investigación e Innovación (ANII) scholarship [POS_NAC_2013_1_11406] and research project funding [FMV_3_2013_1_100661].
Contenido :  Abstract: BACKGROUND: The effects of growth stage (GS) and ensiling were assessed on whole-crop oat's (Avena sativa L. cv. Cantara) chemical composition, silage fermentation quality and in situ ruminal degradability. Oat was harvested and ensiled at six GS: boot, heading, water ripe, early milk, early dough and grain ripe (144, 151, 178, 234, 362 and 512 g kg-1 of dry matter (DM) of whole-crop forage, respectively). RESULTS: GS influenced chemical composition, silage fermentation quality and ruminal degradability of whole-crop oat. Lower DM and higher water-soluble carbohydrates (WSC) contents lead to adequate forage compaction and fermentation at early GS; however, effluent was produced until the dough stage (L and Q; P ? 0.003). Advancing in maturity increased (P < 0.001) crop yield (4.5 to 9.4 t DM ha-1), DM (144 to 512 g kg-1), neutral detergent fibre (NDF; 537 to 571 g kg-1 DM), lignin (44.6 to 71.3 g kg-1 DM) and starch contents (26.4 to 201 g kg-1 DM), and reduced (P < 0.001) crude protein (107 to 60 g kg-1 DM) and WSC (115 to 17.5 g kg-1 DM). DM and NDF ruminal degradability declined with maturity for fresh and ensiled forages (L and Q; P < 0.05). Density and buffering capacity decreased with GS (L and Q; P < 0.001), whereas pH and soluble protein increased (L and Q; P ? 0.004). CONCLUSION: The growth stage of oat influenced the nutritive value and ruminal degradation to a greater extent than ensiling, and thus it can play a paramount role in whole-crop oat silage qu... Presentar Todo
Palabras claves :  AVENA INTEGRAL; DEGRADACION RUMINAL; FERMANTACION DE ENSILAJE; FIBRA; Fibre; Growth stage; Ruminal degradation; Silage fermentation; Whole-crop oat.
Asunto categoría :  --
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA La Estanzuela (LE)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LE103476 - 1PXIAP - DDPP/J. Sci.Food and Agric./2021
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