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Registros recuperados : 14 | |
1. |  | LOMBARDO, P.; DELLACASSA, E.; PEREZ, E. Bioactividad de aceites esenciales contra patógenos de los cítricos. In: JORNADA NACIONAL DE FITOPATOLOGÍA, 3; JORNADA NACIONAL DE PROTECCIÓN VEGETAL, 1., 3 SETIEMBRE 2015, MONTEVIDEO, URUGUAY. Libro de Resúmenes. Montevideo (Uruguay) : SUFIT, 2015. p. 19 Financiamiento: Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Facultad de Agronomía, UdelaR y Comisión Sectorial de Investigación Científica (CSIC).Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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4. |  | LOMBARDO, P.; LEONI, C.; ALANIZ, S.; MONDINO, P. Cercospora leaf spot of olive in Uruguay. Phytopathologia Mediterranea. 2023, Volume 62, Issue 3, pp. 413-426. https://doi.org/10.36253/phyto-14675 -- OPEN ACCESS Article history: Accepted 7 November 2023, PublishedPublished 30 December 2023. -- Correspondence: Lombardo, P.; Departamento de Ciencias Biológicas, CENUR Litoral Norte, Universidad de la República, Gral. Rivera 1350 CP 50000,...Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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6. |  | BISIO, L.; VIGNALE, B.; LOMBARDO, P.; CARRAU, F. Evaluación de nuevos portainjertos híbridos de trifolia en combinación con la mandarina Ellendale en Salto. In: Congreso Nacional de Horticultura, 8.; Seminario Regional de Frutilla, 2001, Salto, Uruguay. Resúmenes. Montevideo (Uruguay): S635 CONr 8UH; INIA, 2001. p. 56 "Sociedad Uruguaya de Horticultura; Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria, Uruguay"Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Salto Grande; INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres. |
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8. |  | CABRERA, D.; VIGNALE, B.; NEBEL, J.P.; LOMBARDO, P.; RODRIGUEZ, P.; ZOPPOLO, R.; PEREIRA, C. Avances en la selección de guayabo del país. In: INIA, Programa Nacional Investigación Producción Frutícola; Universidad de la República (UdelaR), Facultad de Agronomía; MGAP, DGF (Dirección General Forestal). Encuentro Nacional de Frutos Nativos, 6. Canelones (Uruguay): INIA, 2012. p.48-53 (INIA Serie Actividades de Difusión; 679)Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó. |
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9. |  | Vignale, B.; Cabrera, D.; Lombardo, P.; Rodriguez, P.; Nebel, J.P. Caracterización de pitangas (Eugenia uniflora L.) y cerezas de monte (eugenia involucrata L.) en Uruguay ln: VI Simpósio Nacional do Morango / V Encontro sobre pequeñas frutas e frutas nativas do Mercosul: resumos e palestras, 14 al 16 de agosto 2012 Vizzotto, M.; Reisser Junior, C.; Barbieri, R.L.; Franzon, R.C. (eds. tec.). Anais. Brasilia (BR): EMBRAPA, 2012. p. 79Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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10. |  | VIGNALE, B.; CABRERA, D.; NEBEL, J.P.; LOMBARDO, P.; RODRIGUEZ, P.; ZOPPOLO, R.; PEREIRA, C. Selección de frutas nativas. Avances. In: INIA, Programa Nacional Investigación Producción Frutícola; Universidad de la República (UdelaR), Facultad de Agronomía; MGAP, DGF (Dirección General Forestal). Encuentro Nacional de Frutos Nativos, 6. Canelones (Uruguay): INIA, 2012. p.38-44 (INIA Serie Actividades de Difusión; 679)Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó. |
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11. |  | PEREZ, E.; LOMBARDO, P.; UMPIÉRREZ, N.; MINTEGUIAGA, M.; ALVES, P.; BLANCO, O.; GUIMARAENS, A.; RODRÍGUEZ, F.; PARDO, H.; DELLACASSA, E. Fungicidas botánicos. Aceites esenciales de plantas nativas que controlan enfermedades de poscosecha de los cítricos. Revista INIA Uruguay, 2015, No.40, p.52-56. (Revista INIA; 40)Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó. |
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12. |  | PRITSCH, C.; MAZZELLA, C.; VAIO, M.; QUEZADA, M.; DA CRUZ, I.; LOMBARDO, P.; CABRERA, D.; VIGNALE, B. Hacia la caracterización de la estructura del genoma de la especie frutal nativa Acca Sellowiana (Berg.) Burret: abordajes genéticos, citológicos y moleculares. In: INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria); Programa Nacional Producción Frutícola; Facultad de Agronomía, Universidad de la República; Dirección General Forestal, MGAP. Encuentro Nacional de Frutos Nativos, 5. Salto (Uruguay): INIA, 2010. p.10 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 602)Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó. |
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13. |  | VIGNALE, B.; LOMBARDO, P.; BISIO, L.; VIETTRO, J.A.; LÓPEZ, H.; FAGÚNDEZ V.; CABRERA, D.; ZOPPOLO, R.; NEBEL, J.P. Selección de frutas nativas. In: INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria); Programa Nacional Producción Frutícola; Facultad de Agronomía, Universidad de la República; Dirección General Forestal, MGAP. Encuentro Nacional de Frutos Nativos, 5. Salto (Uruguay): INIA, 2010. p.38-40 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 602)Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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14. |  | PRITSCH, C.; MAZZELLA, C.; QUEZADA, M.; DA CRUZ, I.; VÁZQUEZ, S.; GAIERO, P.; VAIO, M.; SILVA, P.; BACCINO, E.; LOMBARDO, P.; HINRICHSEN, P.; GARCIA, A.A.F.; CABRERA, D.; VIGNALE, B. Avances en estudios genómicos en guayabo del país (Acca sellowiana). In: INIA, Programa Nacional Investigación Producción Frutícola; Universidad de la República (UdelaR), Facultad de Agronomía; MGAP, DGF (Dirección General Forestal). Encuentro Nacional de Frutos Nativos, 6. Canelones (Uruguay): INIA, 2012. p.16-22 (INIA Serie Actividades de Difusión; 679)Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó. |
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Registros recuperados : 14 | |
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 | Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy. |
Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
03/12/2019 |
Actualizado : |
01/06/2020 |
Tipo de producción científica : |
Capítulo en Libro Técnico-Científico |
Autor : |
LADO, J.; ZACARÍAS, J.; RODRIGO, M.J.; ZACARÍAS, L. |
Afiliación : |
JOANNA LADO LINDNER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JAIME ZACARIAS, Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos, Consejo Superior de Investigaciones Científicas (IATA-CSIC), Spain; MARÍA JESÚS RODRIGO, Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos, Consejo Superior de Investigaciones Científicas (IATA-CSIC), Spain; LORENZO ZACARÍAS, Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos, Consejo Superior de Investigaciones Científicas (IATA-CSIC), Spain. |
Título : |
Visualization of carotenoid-storage structures in fruits by transmission electron microscopy. |
Fecha de publicación : |
2020 |
Fuente / Imprenta : |
In: Rodríguez-Concepción M., Welsch R. (eds). Plant and Food Carotenoids. Methods in Molecular Biology, 2020, vol 2083. Pages 235-244. DOI: https://doi.org/10.1007/978-1-4939-9952-1_18 |
ISBN : |
978-1-4939-9951-4 (print) / 978-1-4939-9952-1 (e-book) |
ISSN : |
1064-3745 (print) / 1940-6029 (electronic) |
DOI : |
10.1007/978-1-4939-9952-1_18 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: First Online: 20 November 2019. |
Contenido : |
ABSTRACT.
Plastids are cell organelles that, beside other functions, have the capability to store carotenoids in specialized structures, which may vary among the different plant species, tissues or according to the carotenoid complement. Fruits are an important source of carotenoids, and during ripening, chloroplasts differentiate into chromoplasts that are able to accumulate large amounts of carotenoids, rendering then the characteristic fruit coloration. Whereas lycopene or β-carotene may accumulate as crystal in the chromoplasts of some fruit, other xanthophyll-accumulating fruits differentiate plastoglobuli as a preferred system to enhance carotenoids stability and storage. Visualization of plastid ultrastructure and their transformation during ripening or in fruit of contrasting coloration are fundamental objectives within carotenoids research in fruits. Therefore, in this chapter, we describe a protocol for the visualization and analysis of plastid ultrastructure by transmission electron microscopy (TEM), specially designed and adapted to fruit tissues.
© Springer Science+Business Media |
Palabras claves : |
CAROTENOIDS; Chloroplast; Chromoplast; CITRUS FRUITS; Plastids; Plastoglobuli; Transmission electron microscopy. |
Thesagro : |
CITRUS. |
Asunto categoría : |
-- |
Marc : |
LEADER 02141naa a2200289 a 4500 001 1060494 005 2020-06-01 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1064-3745 (print) / 1940-6029 (electronic) 024 7 $a10.1007/978-1-4939-9952-1_18$2DOI 100 1 $aLADO, J. 245 $aVisualization of carotenoid-storage structures in fruits by transmission electron microscopy.$h[electronic resource] 260 $c2020 500 $aArticle history: First Online: 20 November 2019. 520 $aABSTRACT. Plastids are cell organelles that, beside other functions, have the capability to store carotenoids in specialized structures, which may vary among the different plant species, tissues or according to the carotenoid complement. Fruits are an important source of carotenoids, and during ripening, chloroplasts differentiate into chromoplasts that are able to accumulate large amounts of carotenoids, rendering then the characteristic fruit coloration. Whereas lycopene or β-carotene may accumulate as crystal in the chromoplasts of some fruit, other xanthophyll-accumulating fruits differentiate plastoglobuli as a preferred system to enhance carotenoids stability and storage. Visualization of plastid ultrastructure and their transformation during ripening or in fruit of contrasting coloration are fundamental objectives within carotenoids research in fruits. Therefore, in this chapter, we describe a protocol for the visualization and analysis of plastid ultrastructure by transmission electron microscopy (TEM), specially designed and adapted to fruit tissues. © Springer Science+Business Media 650 $aCITRUS 653 $aCAROTENOIDS 653 $aChloroplast 653 $aChromoplast 653 $aCITRUS FRUITS 653 $aPlastids 653 $aPlastoglobuli 653 $aTransmission electron microscopy 700 1 $aZACARÍAS, J. 700 1 $aRODRIGO, M.J. 700 1 $aZACARÍAS, L. 773 $tIn: Rodríguez-Concepción M., Welsch R. (eds). Plant and Food Carotenoids. Methods in Molecular Biology, 2020, vol 2083. Pages 235-244. DOI: https://doi.org/10.1007/978-1-4939-9952-1_18
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