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Registros recuperados : 8 | |
5. |  | LUZARDO, S.; BRITO, G.; MONTOSSI, F.; BOTTERO, D.; ARCE, J.; PIÑEIRO, J.; BARRETO, J.; RODRIGUEZ, A.; CARRACELAS, B.; ZAMIT, W.; BENTANCURT, M.; COSTALES, J.; LA MANNA, A. Efecto de la suplementación infrecuente en la recría invernal de terneros Hereford pastoreando campo natural de basalto. ln: INIA Tacuarembó. Unidad Experimental Glencoe. DÍA DE CAMPO, 10 setiembre, Paysandú, 2009. Producción Animal y Pasturas. Medidas de manejo y alimentación frente a eventos climáticos adversos. Lecciones aprendidas y propuestas a futuro. Tacuarembó (Uruguay): INIA, 2009. p. 17-19 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 589)Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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6. |  | LUZARDO, S.; BRITO, G.; MONTOSSI, F.; BOTTERO, D.; ARCE, J.; PIÑEIRO, J.; BARRETO, J.; RODRIGUEZ, A.; CARRACELAS, B.; ZAMIT, W.; BENTANCURT, M.; COSTALES, J.; LA MANNA, A. Efecto de la suplementación invernal infrecuente de afrechillo de arroz sobre campo natural de basalto en el crecimiento de novillos sobreaño. ln: INIA Tacuarembó. Unidad Experimental Glencoe. DÍA DE CAMPO, 10 setiembre, Paysandú, 2009. Producción Animal y Pasturas. Medidas de manejo y alimentación frente a eventos climáticos adversos. Lecciones aprendidas y propuestas a futuro. Tacuarembó (Uruguay): INIA, 2009. p. 21-23 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 589)Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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7. |  | LUZARDO, S.; MONTOSSI, F.; BRITO, G.; BOTTERO, D.; ARCE, J.; LIENDO, F.; BARRETO, J.; ZAMIT, W.; BENTANCURT, M.; COSTALES, J.; BERRETTA, E.J.; LA MANNA, A. Suplementación invernal en la recría de terneros machos en el basalto: recientes experiencias del INIA Tacuarembó. In: INIA TACUAREMBÓ. UNIDAD EXPERIMENTAL GLENCOE. JORNADA, 25 MARZO, TACUAREMBÓ, 2010. Después de las lluvias: Desafíos de producción animal y forraje para los próximos meses. Tacuarembó (Uruguay): INIA, 2010. p. 13-15 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 601)Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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8. |  | DEL CAMPO, M.; HERNÁNDEZ, S.; FERRON, M.; SOARES DE LIMA, J.M.; BOTTERO, D.; PIÑEIRO, J.; RODRÍGUEZ, H.; MOREIRA, E.; ROVIRA, F.; FRUGONI, J.C.; LEVRATTO, J.; MONDRAGÓN-ANCELMO, J; ALBERNAZ, F.; BARRETO, J.; PRESA, A.; ARCE, J.; DE BARBIERI, I. Evaluación de la respuesta biológica de estrés de corderos, frente a diferentes métodos de castración y descole. In: CONGRESO ASOCIACIÓN URUGUAYA DE PRODUCCIÓN ANIMAL (6º, Marzo, 2018, Tacuarembó, Uruguay). Resúmenes. Tacuarembó: AUPA, 2018. p. 145Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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Registros recuperados : 8 | |
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 | Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy. |
Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
24/11/2022 |
Actualizado : |
25/11/2022 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
ARRARTE, E.; ZACCARI, F.; GARMENDIA, G.; CASTIGLIONI, J.; VERO, S. |
Afiliación : |
ELOISA ARRARTE, Área Fisicoquímica, DETEMA, Facultad de Química, Universidad de la República, Uruguay; FERNANDA ZACCARI, Poscosecha de frutas y hortalizas, Departamento de Producción Vegetal, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Uruguay; GABRIELA GARMENDIA, Microbiología, DEPBIO, Facultad de Química, Universidad de la República, Uruguay; JORGE CASTIGLIONI, Área Fisicoquímica, DETEMA, Facultad de Química, Universidad de la República, Uruguay; SILVANA VERO, Área Microbiología, DEPBIO, Facultad de Química, Universidad de la República, Uruguay. |
Título : |
Antifungal activity of chitosan and its combination with the yeast Debaryomyces hansenii F9D for the control of Penicillium expansum in apples and pears stored at low temperatures. |
Fecha de publicación : |
2022 |
Fuente / Imprenta : |
International Journal of Pest Management, 2022, vol. 68, issue 4: "Uruguayan Society of Phytopathology (SUFIT): Plant protection for a sustainable agriculture", p.339-348. doi: https://doi.org/10.1080/09670874.2022.2123569 |
ISSN : |
1366-5863 (online) |
DOI : |
10.1080/09670874.2022.2123569 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received 29 April 2022, Accepted 05 September 2022, Published online: 11 November 2022. -- Funding: This research was supported by the National Commission for Scientific Research (Comisión Sectorial de Investigación Científica, CSIC-Uruguay), PEDECIBA and CYTED. |
Contenido : |
ABSTRACT.- Penicillium expansum is an important pathogen of cold-stored fruit, currently controlled by chemical fungicides. In this work chitosan combined with the biocontrol yeast Debaryomyces hansenii F9D was tested as a safer alternative for its control on cold-stored apples and pears. When medium molecular weight chitosan was applied on fruit a reduction of rot incidence of 62% and 53% was achieved in apples and pears. respectively. When chitosan was combined with the yeast, disease reduction was 76% and 90%. The combination of biological control with chitosan appears as a feasible strategy for the control of phytopathogenic fungi. © 2022 Informa UK Limited, trading as Taylor & Francis Group |
Palabras claves : |
Biological control; Blue mold; Chitosan; Pome fruit; Postharvest storage; Yeast. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
Marc : |
LEADER 02023naa a2200277 a 4500 001 1063780 005 2022-11-25 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1366-5863 (online) 024 7 $a10.1080/09670874.2022.2123569$2DOI 100 1 $aARRARTE, E. 245 $aAntifungal activity of chitosan and its combination with the yeast Debaryomyces hansenii F9D for the control of Penicillium expansum in apples and pears stored at low temperatures.$h[electronic resource] 260 $c2022 500 $aArticle history: Received 29 April 2022, Accepted 05 September 2022, Published online: 11 November 2022. -- Funding: This research was supported by the National Commission for Scientific Research (Comisión Sectorial de Investigación Científica, CSIC-Uruguay), PEDECIBA and CYTED. 520 $aABSTRACT.- Penicillium expansum is an important pathogen of cold-stored fruit, currently controlled by chemical fungicides. In this work chitosan combined with the biocontrol yeast Debaryomyces hansenii F9D was tested as a safer alternative for its control on cold-stored apples and pears. When medium molecular weight chitosan was applied on fruit a reduction of rot incidence of 62% and 53% was achieved in apples and pears. respectively. When chitosan was combined with the yeast, disease reduction was 76% and 90%. The combination of biological control with chitosan appears as a feasible strategy for the control of phytopathogenic fungi. © 2022 Informa UK Limited, trading as Taylor & Francis Group 653 $aBiological control 653 $aBlue mold 653 $aChitosan 653 $aPome fruit 653 $aPostharvest storage 653 $aYeast 700 1 $aZACCARI, F. 700 1 $aGARMENDIA, G. 700 1 $aCASTIGLIONI, J. 700 1 $aVERO, S. 773 $tInternational Journal of Pest Management, 2022, vol. 68, issue 4: "Uruguayan Society of Phytopathology (SUFIT): Plant protection for a sustainable agriculture", p.339-348. doi: https://doi.org/10.1080/09670874.2022.2123569
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